Najlepší chod – odchod?

Pre tých, čo chcú zmeniť miesto v kľude

Ak ste sa rozhodli zmeniť miesto, môže to pre vás predstavovať problém. Ako postupovať, aby ste po sebe nezanechali spúšť?

Pomôže vám nasledovných 6 tipov:

  • Ako prvého informujte priameho nadriadeného. Tým mu dávate možnosť podniknúť potrebné kroky bez toho, aby on pred svojimi nadriadenými alebo podriadenými stratil tvár. Tento postup sa vám vyplatí najneskôr pri písaní pracovného posudku. Otvorené alebo skryté vyhrážky, že odídete, ak vám nezvýšia plat, viedli len zriedkavo k úspechu.
  • Plánujte dôsledne všetky práce, ktoré ešte stoja pred vami, ktoré ste nedokončili alebo o ktorých viete, že čoskoro vzniknú. Odovzdajte všetky dôležité informácie svojim zástupcom, a to aj bez toho, aby vás o to museli žiadať. Takto vám nik nebude môcť vyčítať, že po vás prišla potopa. K jednotlivým úlohám urobte prehľadný ďalší postup. Pritom by ste mali zachytiť tieto body: cieľ úlohy, čo sa udialo doteraz, čo treba urobiť najbližšie, kedy a kto to musí urobiť, na čo treba dávať mimoriadny pozor a čo by mohlo z doterajšieho pohľadu „vybuchnúť“.
  • Napíšte si sami svoj pracovný posudok. Nenechávajte to na štandardný postup personálneho oddelenia. Poproste nadriadeného, aby ste to smeli urobiť vy. Venujte tomuto dokumentu veľkú pozornosť, pretože v budúcnosti to bude najdôležitejší doklad o vašej pracovnej činnosti.
  • Kolegov informujte o svojom odchode podľa možnosti súčasne a jednotne. Okamih „zverejnenia“ však v každom prípade dohodnite s vašim nadriadeným. Nerobte zo svojho odchodu historický román.
  • Nerobte žiadne nákladné rozlúčkové posedenia. Pozvite kolegov v deň svojho odchodu napr. na pohárik šampanského (to však vopred dohodnite so šéfom!). To stačí na to, aby ste im vyjadrili svoju vďaku.
  • Váš odchod by mal byť ako váš nástup – s hrdo vztýčenou hlavou a vyberanými spôsobmi. Sú ľudia, ktorí sa posledné dni pred odchodom „utrhnú z reťaze“. Vy k nim patriť nemusíte…

Zdroj: Motivation 1/1996, s 30

 1,200 total views,  1 views today

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.