Manažér 95 (4/2019)

Decembrové číslo Manažéra sa sústreďuje na podnikovú kultúru, jej zmenu a ako ju urobiť čo najbezbolestnejšie. Prináša rozhovor s Annou Evans, ukazuje, že manažment nie je v takom zlom stave, ako si to myslíme, pokračuje v sérii článkov Ivana Košalka o tom, čo by líder robiť nemal, Eva Gáboríková nám približuje špecifiká spolupráce s Čínou a dotýkame sa aj toho, keď odborní manažéri v podniku neakceptujú svojho kolegu z HR a čo s tým.

Slovo na úvod

Milí čitatelia,

Na okno sadla snehová vločka. Nazrela dovnútra a zbadala šéfredaktora, ako sa hrbí pri počítači a úporne zíza na obrazovku.

“Počuj, šéfredaktor, a nebolo by lepšie to už nechať tak? Dokončiť časopis a rozposlať ho čitateľom pod stromček? Veď už zajtra sú Vianoce…”

“Počkaj, počkaj,” odsekol šéfredaktor cez plece. “Ešte to nie je dokonalé!”

“Chceš vidieť niečo skutočne dokonalé?” spýtala sa vločka. “Tak pozri z okna…”

Šéfredaktor pozrel z okna a videl, ako sa na strechy domov tíško sype sneh. A ten pohľad ho natoľko uchvátil, že odrazu pochopil, čo mu vločka hovorí.

Vzdychol, spokojne urobil poslednú bodku za článkom a zverejnil časopis, aby ho čitatelia našli pod stromčekom.

A vločka sa usmiala. 🙂

No dobre… Nebola to snehová vločka, ale dažďová kvapka, pretože v Bratislave prší, a nebol to šéfredaktor s múdrou vráskou medzi obočím, ale teta šéfredaktorka s natáčkami vo vlasoch 😉 … ale zmysel príbehu je ten istý: Idú Vianoce a čitatelia dostanú svoj časopis pod stromček.

Prajeme vám z celého srdca radostné a spokojné Vianočné sviatky a príjemný a pohodový štart do nového roka!

Ivan Burger a Helena Reháková
aj v mene externých autorov Manažéra
ibis partner Slovakia

Z obsahu:

Kaleidoskop:
Len jeden manažér z ôsmich je naozaj “zlý”
Prečo nie je až také dôležité, z ktorých univerzít prichádzajú uchádzači

Hovorí sa o tom:
Tri známky toxickej podnikovej kultúry

Vzory, ktoré inšpirujú:

Anna Evans: Zlý šéf zruinuje aj ten najlepší džob

Kariéra Anny Evans, HR manažérky pre SK/HU/BG Manufacturing v  Mondelez Europe Services na Slovensku, začínala klinickou psychológiou a pôsobením v nemocnici. Neskôr absolvovala dramatický skok do celkom protichodnej, “tvrdej” oblasti – do automotive a dnes funguje v biznise rýchloobrátkového spotrebného tovaru. Svoju lásku a vášeň k výrobe však nestratila a dnes podľa vlastných slov má “dream job”, teda prácu svojich snov…

Líderstvo:
Päť kľúčových zručností efektívneho vodcovstva

Kým líderstvo je o tom, dobre sa poznať, účinnosť lídra sa opiera o to, ako konáte a – v konečnom dôsledku – aký vplyv na prostredie máte. Článok rozoberá 5 základných líderských schopností: orientovať sa v komplexnom svete a poskytovať štruktúru pre ostatných, vytvárať si nosné vzťahy s prostredím, vytýčenie nasledovaniahodnej vízie, vymyslenie cesty na jej dosiahnutie a budovanie dôvery.

Od talentov k silným stránkam:
Čo by líder robiť nemal II.

V druhej časti svojho nového seriálu článkov sa Ivan Košalko venuje ďalším slepým škvrnám a zlozvykom, ktoré si lídri nevdojak pestujú: snahe pridať príliš veľa hodnoty, posudzovaniu a deštruktívnym komentárom.

eva gaborikova fotoMultikultúrny biznis:
10 odporúčaní, ako pochopiť čínskeho obchodného partnera

V prípade Číny je jazyk vnímaný ako najväčší problém. Multikultúrny kouč Eva Gáboríková však vie, že po istom čase v čínskom prostredí je názor našincov úplne iný a jazyk sa dostáva medzi posledné body v zozname ťažkostí, ktorým musia čeliť.

Vedieme k výkonnosti: 
Ako riadiť pracovníka, ktorý “sám vie lepšie”?

Motivujeme, inšpirujeme a ovplyvňujeme: 
Takto pomôžete pracovníkom prijať zmenu za svoju

Dosahujeme ciele: 
Keď máme sklony odkladať veci na neskôr

Zlepšujeme:
Ako lepšie načúvať

Pre HR manažment:
Keď sa manažéri a HR nezhodnú

Niekedy sa stane, že odborní manažéri nesúhlasia s projektmi a iniciatívami iného úseku, ktoré zaťažia aj ich ľudí. Veľmi často sa do tejto pozície dostávajú iniciatívy HR. Nedovoľte, aby manažéri zľahčovali pred svojimi ľuďmi iniciatívy, ktoré prichádzajú z vášho úseku, pretože to môže mať výrazné negatívne dopady na celú podnikovú kultúru.

Z praxe:
Kde začať, keď potrebujete upraviť podnikovú kultúru?

Kultúra podniku predstavuje základ jeho “osobnosti” – spôsob, akým ľudia pri práci navzájom vychádzajú a dosahujú ciele. To sa nedá zmeniť zo dňa na deň. Ale postupné úpravy správania vedia vyvolať lavínový efekt, pri ktorom sa nový spôsob robenia vecí rozšíri do celej firmy.

Pod lupou:
Budujeme podnikovú kultúru, alebo podniková kultúra buduje nás?

V článku Ivan Burger rozoberá, čo nás stojí, ak necháme podnikovú kultúru rásť svojvoľne, a čo treba urobiť na to, aby sme sa nestali jej obeťami, ale ju mohli využívať ako mocný nástroj dosahovania výsledkov.

Tipy, triky, techniky:
Ak s niekým nesúhlasíte, skúste počúvať, nie argumentovať
Míňate nadarmo rozpočet na koučing?

Motivačný citát:
Úspech nie je “šťastie”

Kútik pre osobnosť:
Feng šuej úspechu

Impressum:
Manažér.
Štvrťročník pre rozvoj riadiacich pracovníkov. Ročník dvadsiaty štvrtý. Zošit 95. Dátum vydania: december 2019. Uzávierka čísla: 15.12. 2019.

ISSN 1335-1729.

Vydáva: ibis partner Slovakia s.r.o. (IČO 36 784 893), http://www.ibispartner.sk.

Redakcia: Helena Reháková. Adresa redakcie: ibis partner Slovakia s.r.o., Bradáčova 7, 851 02 Bratislava, tel.: (02) 6453 7531, e-mail: manazer@ibispartner.sk.

Inzercia/propagácia/ponuky spolupráce: Ivan Burger, e-mail: trening@ibispartner.sk.

Cena prístupu do databázy článkov (vrátane starších zošitov) je na pol roka 15,- € a každý ďalší polrok pri predĺžení len 10,- €; ročné predplatné (“členstvo”) je 25,- €. Oboje možno aktivovať tu alebo cez ikony vpravo na stránke. Záujemci (aj bez členstva) si môžu aktivovať aj notifikácie, ktoré sa im pošlú zakaždým, keď sa objaví nový článok.

Rukopisy neprešli jazykovou kontrolou. Za príspevok zodpovedá autor. Články označené logom firmy sú platená reklama.

Uzávierka najbližšieho čísla: 10. 3. 2020.

Zdroje použité v tomto čísle: Harvard Business Review, INSEAD Knowledge, LizKislik.com, Management Today.

295 total views, 1 views today

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.