O chybách a zlyhaniach

Dnes sa veľa hovorí o tom, ako sa vieme učiť z chýb. Lenže nie na všetky chyby sa nahliada rovnako: ak ste inžinier-návrhár,  budú vám tolerovať väčšiu chybovosť ako organizátorovi výroby.  Takisto, pokiaľ máte za sebou už niekoľko úspechov, tak vám chybu odpustia skôr ako niekomu, kto ešte nevie vykázať žiaden úspech.

Takže nie všetky chyby sú rovnaké – a hoci nemusia nutne zničiť vašu kariéru, lepšie je zaobísť sa bez nich.

Problém však nastáva v poslednom čase, kedy sa začínajú zamieňať chyby so zlyhaniami. Kým jedno značí, že ste niečo zbabrali, druhé značí morálny prehrešok.

Napríklad chybou je, keď nevenujete dostatok času manažmentu talentov. Zlyhaním je, keď sekírujete, urážate a zosmiešňujete iných a existuje o tom navyše aj videozáznam.

Takisto chybou je, ak otáľate urobiť zo svojho manažérskeho tímu špičkový a nechávate v ňom ľudí, ktorí neprispievajú alebo vŕtajú do člna dieru. Ale zlyhaním je, keď si  medzi sebou vybudujete atmosféru elity, ktorá sa na zvyšok podniku pozerá z výšin Olympu.

Chybou je, ak nevenujete dostatok času komunikácii a vznikajú nedorozumenia. Zlyhaním je,  keď zverejníte na Twitteri informáciu o zásadnej zmene bez toho, aby ste ju vopred konzultovali s ostatnými.

Chybou je, keď sa tím snaží urobiť podnik úspešným a zlyhá na nejakej z príčin, ktoré nevzal do úvahy. Zlyhaním je, keď začnete zavádzať investorov a upravujete firemné výsledky tak, ako sa vám hodí.

Chybou je, keď sa snažíte z plných síl a neuspejete, lebo ste niečo odhadli nesprávne. Zlyhaním je, keď začnete robiť ťahy, o ktorých viete, že sú neobhájiteľné.

Chyby dokážu byť základom obrovských príbehoch o ľuďoch a úspechoch. To, čo sa z nich naučíte, môže podstatne posunúť vašu kariéru vpred. Zato zlyhania sa postarajú len o hanbu, ktorá sa už nedá zvrátiť  a pravdepodobne bola  celkom zbytočná.

Podľa Richarda A. Morana: Mistakes and Failures Are Not the Same 

 948 total views,  6 views today

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.